HomeNieuws & BlogsHSD maakt geen inbreuk op octrooi voor montagestrips

HSD maakt geen inbreuk op octrooi voor montagestrips

Maakt het bedrijf HSD Ecoscreen uit Genemuiden producten waarvan het patent bij Sunconfex ligt? Over die vraag boog, na jarenlang getouwtrek tussen beide bedrijven, de rechter zich op 8 april 2022 in de rechtbank van Den Haag. In deze zaak wordt beoordeeld of HSD inbreuk maakt op een octrooi van Sunconfex met betrekking tot montagestrips voor zonweringssystemen.

Het octrooi betreft een montagestrip voor screendoeken die op een rolbuis kunnen worden op- en afgerold. Het voorziet in een doekhouder waaraan het screendoek kan worden aangebracht en die mèt het doek kan worden bevestigd aan de rolbuis. De doekhouder beschikt daartoe onder meer over klemmiddelen die in de sleuf van de rolbuis worden gebracht, een (eerste) vlag die in dikte afneemt aan de ene zijde en een dunnere (tweede) vlag waar het doek kan worden bevestigd aan de andere zijde.

“Als voordeel van de klemmiddelen wordt in het octrooi – kort gezegd – omschreven dat de doekhouder met het doek betrouwbaar is bevestigd aan de rolbuis en daarnaast snel kan worden aangebracht op en verwijderd van de rolbuis, zonder dat de rolbuis daarvoor hoeft te worden gedemonteerd. Als voordeel van de vlaggen en hun respectievelijke diktes wordt – kort gezegd – omschreven dat oneffenheden  en plotselinge overgangen, ontstaan door de bevestiging, worden vermeden en daarmee vervormingen van het doek in opgerolde toestand, worden voorkomen”, legt de rechter uit.

Sunconfex vindt dat de montagestrip van HSD aan al die kenmerken voldoet en heeft de rechter gevraagd HSD te gebieden iedere inbreuk op het patent ’te staken en gestaakt te houden’. Ook zou HSD de producten moeten afgeven voor vernietiging. Daarnaast eist het bedrijf ‘rectificatie, recall en opgave’, op straffe van een dwangsom, een schadevergoeding en betaling van de proceskosten door HSD.

Volgens HSD voldoet de montagestrip niet aan diverse in het octrooi genoemde deelkenmerken. De rechtbank gaat daarin mee en oordeelt dat de montagestrip van HSD niet voldoet aan een deelkenmerk van het octrooi en daarom niet onder de beschermingsomvang valt. De rechter oordeelde dat de montagestrip van HSD niet voldeed aan een belangrijk kenmerk van het octrooi, namelijk dat de elastische klemmen tegelijkertijd door een smalle sleuf moesten kunnen worden gevoerd. Daarom is er geen sprak van inbreuk op het octrooi en werd de vordering van Sunconfex afgewezen.  De reconventionele vordering van HSD Ecoscreen werd niet beoordeeld omdat er geen sprake was van een inbreuk.


 

Download uitspraak rechtbank